неділю, 27 березня 2011 р.

Послідовність виготовлення руків"я ножа.

Відразу відпишусь, що це суто моя технологія. Хтось робить так,  хтось  іншим методом.

І так. Маємо готового клинка. І для того щоб  розпочати роботу, малюємо декілька ескізів. Стараємось уявити  майбутнього ножа. Візуально придати  йому форму.  Перед цим ознайомившись з методидикою, щоб майбутній виріб не підпадав  під категорію "Холодної зброї"


Виготовлення больстера я пропустив, це окрема  тема для  розмови.


І так, ескіз намалювали, підібрали матеріали. В даному випадку я використав проставки з рогу корови,  червоної фібри, латуні. Дерево поперечний зріз зебрано.



Ріжемо всі підібрані матеріали по розміру. Розмічаємо отвори на хвостовик. Свердлимо,  надфілем розточуємо до потрібних розмірів.



Коли проставки підготовленні, приступаємо до дерева. Згідно наших ескізів,  розрізаємо його.  Торці зашліфовуємо щоб вони щильно прилягали один до одного.
Просвердлюємо отвір під хвостовик. Найкраще  це робити всердлом на 2-3 мм. товщим за сам хвостовик. Заготовку при цьому затискаємо в тисках. Перевіряємо як дерево прилягає до больстера.  Де вилізла якась шпаринка,  прибираємо зшліфовуючи площину на нождачному папері.  Дерево підігнали, приступаємо до  проставок з рогу та фібри.




Набираємо  комбінацію проставок . Дивимось як буде виглядати. Якщо треба, то якусь замінюємо,  сточуємо.





Набране руків"я затискаємо на суху в спеціальну приспособу. Знову ж таки подивитись чи ніде не  повилазили щілини.  Зробили,  все остаточно підігнали. Все нормально.




Приступаємо до склейки пакету проставок.  Саме  краще для цього використати  гелевий супер клей. Коли  такого нема, можна епоксидну смолу. Правда  час на сушку збільшується на  добу.
На хвостовик почергово надягаємо по одній проставочці. Поверхню змазуючи  клеєм.  Поверхню останньої проставки залишаємо сухою! Для того щоб не приклеїти дерево.
 Знову затискаємо в приспособу.
 Після висихання, знімаємо пакет.
 




Тепер хвостовик протираємо  розчинником,  щоб обезжирити.  Розводимо епоксидну смолу згідно інструкції. Домішуючи дрібну  пилюку з дерева,  або рогів.
Змащуємо все клеєм,  стараємось, щоб  клей заповнив всі пустоти.  Знову стягуємо в приспособі, та  кладемо на сушку.
 Через добу конструкція готова для подальшої обробки.




Вирізаємо  шаблон руків"я що малювали, наклеюємо на  руків"я. Так  набагато легше дотриматись вибраної форми.



Обточуємо. Обробляти можна чим завгодно. Починаючи звичайним точилом, закінчуючи  хитромудрими машинами. Я обробляю плоскошліфовальною шліфмашинкою яку перевертаю та  затискаю в тисках.

Після усіх маніпуляцій має вийти щось  схоже на от таку річ.



Нагадую.  Пам"ятайте про техніку безпеки! Вона написана кров"ю.
Також  дотримуємось параметрів методики!