четвер, 13 грудня 2012 р.

Давно пройдена 95х18.

Здавалось би, чому з  цим залізом не працювати щильно?  Проте зараз дуже і дуже рідко цю сталь можна побачити на ножах ручної роботи.  В той  же час,  як  з"явились  можливості вільного доступу до  дуже потужних імпортних залізяк,  своє  дуже швидко забулось навіть не розкривши свого потенціалу.  Зрідка  чути що за  рідну  металургію  образливо, так,  образливо,  але працювати є з чим. Ще залишились горизонти. Аби було бажання!

 Було бажання спробувати комбіновані спуски, вибрав  тип Ловелесівського клинка  "Pro-hunter",  руків"я  взяв від класичного дроп поінту.  На  клинок пішля полоса  95х18. Якраз була нагода  гарної термообробки.

Домовленість була,  термообробку зробити як найкраще, так сказати з "повним фаршем" у вигляді високих відпусків та кріо обробкою.  Сказано - зроблено.  Маю клинок загартований по всіх канонах  жанру.  61 одиниця твердості.

Думка жорстко протестувати прийшла вже після того,  як  клинок був одягнений. До того,  трішки тестувався  на різ, та пружність. 
 Молоток,  латунний  прут, Декілька ударів. РК ціла, ніде ніяких сколів та заминів.Ніби і не  95х18.


Особисто після такого  випробування клинка,  свою думку стосовно цієї сталі  я змінив.  Хоча були закиди стосовно того що це не тест і так робити не можна. Так, робити такого із своїми ножами не варто,  вони не для того. А от  що до того що це не тест... А спробуйте своїм ножем. :)  (жарт)   На обусі немає жодних сколів, тріщин. Є  тільки пластична деформація, "росклеп" щопри такій твердості є добре.
Спуски зведені в 0,5 мм. Кут РК 30 градусів. Фініш 1000 гріт керамікою  Ланскі.

Далі, Поправив РК,  Так як було запропоновано, протягнути поперек ріжучою кромкою по тій же латуні.  Хоча на відео того не видно,  по самій РК  бігла хвилька. Що в свою чергу свідчить прогарну в"язкість та  утримання пластичних деформацій.  Цей  тест був пройдений на ура.  Щодних сколів та заминів. 
 Стосовно рубки рогу.   Дуже часто ножі  переносять такі навантаження.  То вже особисто для себе вирішив перевірити.  Окрім  поналипавших частинок рогу,  на РК більш нічого не було.  Та власне все видно на відео.


Перепрошую за якість.  ще  поки що не розжився нормальною камерою.
Далі відео  протяжки ріжучої кромки по самому прутку.



Після всіх звірств що переніс ніж.  Я врешті спробував  протестувати на різ.
Фініш  РК ідентичний, 30 градусів,   кераміка Ланскі.

Оскільки ні  пеньки ні маніли під рукою не  було. Всяв  синтетичний канат,  товщиною десь 14 мм.   В цілому  зробив 300 різів. Клинок ще різав.  Проте  було вже відчутно  "стухаючий різ",  що хотів, те перевірив.
 Десь  до 80 різів,  дуже агресивний різ.  80 - 240  на одному рівні.  Далі  пішло дуже повільне спадання  гостроти. 
 Приблизно на цьому шнуру +/- однакові результати показує х12мф.







Загальний висновок.
Дуже і дуже задоволений. Враховуючи те що це звичайна 95х18,  результати дуже гарні.  Хоча  потенціал заліза ще папереду,  це тільки  шматок цілого пирога. :)



неділю, 9 грудня 2012 р.

Отримав чергову партію заліза.

В даному випадку маємо  ATS 34.
Добре запаковане, як і належить посилкам зі  Штатів, має купу наклейок. Супровідний лист, і аж з екземпляри  поштових накладних.
 Саме залізо добре відпалене, м"яке.  Дуже добре залито маслом.  На листах стоїть штамп: клеймо виробника, партія, марка сталі.